Opublikowany przez: Monika C. 2019-07-23 14:51:23
Autor zdjęcia/źródło: Sól znajduje się w wielu gotowych produktach spożywczych @Pixabay
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania pieczywa, serze, sosach i wielu innych. Sól, czyli inaczej chlorek sodu, jest jednak ważnym składnikiem w diecie sportowców, służy też do przygotowania domowych izotoników w celu uzupełnienia elektrolitów.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zawartość soli w diecie nie powinna przekraczać 5g dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce. W Polsce średnie dziennie spożycie soli wynosi ok. 11g na osobę, a nadmiar soli w diecie dotyczy również dzieci! Nadużywanie soli w diecie zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze, udaru mózgu oraz może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka żołądka.
Niemowlęta nie powinny mieć dosalanych posiłków, dlatego zaleca się gotowanie warzyw bez soli.
Czy wiesz, że... ?
Karmienie piersią dostarcza dziecku odpowiednią ilość sodu.
Dzieci w wieku 1-3 lat, mają większe zapotrzebowanie na sód niż niemowlaki i wynosi ono 0,75g/dobę. Takie zapotrzebowanie jest jednak spełnione poprzez spożycie przez dzieci produktów takich jak pieczywo i wędlina, dlatego nie ma potrzeby dodatkowego dosalania potraw. Nie należy przyzwyczajać dziecka do słonych potraw. Warto też zabrać solniczkę ze stołu, a do urozmaicenia potraw stosować świeże zioła i przyprawy niezawierające soli, ani benzoesanu sodu.
Oczywiście słone przekąski takie jak chipsy, słone orzeszki, krakersy będą zawierać znaczne ilości soli. Jednak w niektórych produktach nie jest to takie oczywiste. Pieczywo zawiera od 1 do 3g soli w 100g produktu, dlatego tak istotne jest ograniczenie jego spożycia. Mięso i wędliny również zawierają znaczne ilości sodu. Warto ograniczyć przetwory mięsne, a spożywać mięso gotowane. Świeże warzywa i owoce zawierają małe ilości sodu, za to są źródłem potasu. Natomiast warzywa konserwowe, kiszone stanowią źródło sodu w diecie. Należy zwrócić uwagę na stosowane przyprawy. Wiele mieszanek zawiera dodatkowo sól, lub benzoesan sodu. Przy kupowaniu przypraw warto zwrócić uwagę na skład danej mieszanki. Aby ograniczyć zawartość soli w diecie należy unikać gotowych sosów. Można je zastąpić domowymi, bądź zwykłym przecierem pomidorowym. Sery żółte warto zamienić na ser twarogowy. Płatki śniadaniowe np. kukurydziane zawierają 1,5-3g soli w 100g produktu. Dobrym zamiennikiem o małej zawartości soli są płatki owsiane, czy też jęczmienne.
Produkt spożywczy |
Zawartość sodu (mg/100g) |
Pomidor |
8 |
Ketchup |
962 |
Ogórek świeży |
11 |
Ogórek kiszony |
703 |
Groszek zielony |
2 |
Groszek konserwowy |
178 |
Szynka Wiejska |
1026 |
Na rynku spożywczym znajdziemy wiele rodzajów soli. Jednak jeśli już używamy soli w kuchni, warto wybrać zwykłą sól spożywczą, ponieważ jest jodowana i dla wielu stanowi jedyne źródło jodu w diecie. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny zamienić zwykłą sól na sól potasową. Sól himalajska czy też morska zawiera składniki mineralne, których nie znajdziemy w zwykłej soli kuchennej. Jednak nie należy się tym sugerować, ponieważ nie dostarczają ich znaczących ilości.
Źródła:
Sekula, W., Oltarzewski, M., Ciskowska, W., & Boruc, T. (2010). Spożycie soli w Polsce-sytuacja aktualna i zmiany w ostatnich latach. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 5(37).
Bazarnik, M., Dybkowska, E. (2015). Pieczywo jako źródło soli w żywieniu człowieka. Trendy w żywieniu człowieka, 5.
Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski, 2017, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Warszawa
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.